Abene Kunstterapi

[ideo_wow_title el_tag=”h1″ el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”5cada98d703e4″]Abene Kunstterapi[/ideo_wow_title]

Oppgave: Identitet og webside for Kunstterapaut

Abene Kunstterapi, er et lite åpent og tilgjengelig firma som engasjerer seg i hvordan kunst og kreativitet kan hjelpe til i terapautisk sammenheng. 

Markedet for disse typer selvutviklingstjenester er ikke bare levert til tjenestemarkedet – men kan også hjelpe til i det private næringslivets innsats for å forebygge et høyt sykefravær, eller i de kommunale anbudsrundene til landets helsetjenester. 

Oppgaven min ble derfor å lage en identiet, som ikke gikk på tvers av tilgjengeligheten og profesjonaliteten for å ivareta firmaets ambisjon på dette punktet. Det er en kreativ og åpen tjeneste – men levert med en projesjonell og terapautisk tilnærming til faget sitt. 

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”612989de947f”]Logo[/ideo_wow_title]

Kunstterapi handler om å arbeide med symbolisme og tyde underbevisste symboler, i den overbevisning om at disse i terapautisk sammenheng har en iboende indikator på klientens situasjon og problemstilling. Dette er tankegang man finner igjen i den klassiske freudianske psykoterapien, såvel som i gammel østlig mystikk. Dette var utgangspunktet mitt for å arbeide med logotrekket jeg gikk utfra.

Abene Kunstterapis kundegruppe er overveldende stor grad kvinner: det er også disse som i stor grad tar beslutningene i de kommunale helsetjenestene firmaet henvender seg til.  Logotrekket bør derfor også være feminint,  men på en måte kjønn alikevel ikke er dominerende – selv om bedriftsundersøkelsene viser denne målgruppen, bør det ikke være ekskluderende å ta høyde for et firma i utvikling.

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”adf9e3685f65″]Øvrige brandingelementer[/ideo_wow_title]

Skisseprosess – fra tidligere ideer til ferdig resultat. Boken ble til uten et ferdig skrevet manus: vi hadde en kuleliste på 16 punkter til å begynne med, der Tina hadde forestilt seg at historien skulle være på rundt 16 bilder og ikke trengtes tekst. Hun ville ha noe som var inspirert av barneboken “den lille prinsen”- en fantastisk fortelling som krysser grensene mellom barn og voksenlitteratur. Den flotte detaljen med ballongen var hennes tidlige ide og dannet rammen for hvordan historien burde fortelles.

Iom at jeg har bakgrunn fra film og dramaturgi, forstod jeg imidlertidig raskt at et så komplisert tema måtte fortelles på en mer utfyllende måte, så vi startet først med mange måneder research for å sikre at vi forstod temaet og menneskene. Min gamle filmlærer sa ofte at fra kjærlghet til hat er det minst 10 stadier. Så dette ble en lang prosess hvor vi spilte ball med hverandre og fylte inn fra dag til dag – mens jeg tegnet ut bildene til det fortløpende. Det er derfor de ferdige illustrasjonene er fulle av detaljer – fordi vi først tenkte at det var kun bildene som skulle fortelle historien alene.

Når historieprogressjonen først var skisset ut noelunne fra start til slutt, ble det klart at historien måtte ha støttetekst for å fungere optimalt. Vi fikk deretter med fantastisk flinke Siddhart Kumar til å sette ord i munnen på vår lille helt.

Over kan du se et utdrag av arbeidsprosessen min fra start til slutt: der første oppgave var å fastsette karakteren, layout og stil. Deretter ble oppgaven å finne bildene som beskriver historien vi vil fortelle – for til slutt å sette farger og detaljer som binder historien sammen.

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”bdb1f50632cb”]Ferdig bok[/ideo_wow_title]

Ferdig bok

Etter et par hundre timer er boken endelig ferdig, og resultatet er en 40 siders barnebok fortalt på en utradisjonell måte om et vanskelig tema: historien forteller om flyktningegutten Isak som blir revet ut av sin trygge tilværelse og kastes ut i europas flyktningekaos. Isak har en ballong som følgesvenn som blir stadig tommere og tommere for å illustrere at håpet begynner å gå mer og mer ut av den lille gutten. Scenene i boken er hentet fra  den virkelige flyktningreisen,  etter mange timers research og samtaler med folk på bakken. Dette er det som skjer når man må rømme fra Syria og ta seg hele veien opp til Europa, kun med to tomme hender og et håp.

Historienen er fortalt via barneøyne som med et barns undring forsøker å forstå den skremmende og uforklarlige verden rundt seg og finne en ny plass på et helt ukjent sted. Boken begynner på slutten og nøster sakte opp hvorfor ballongen til Isak er tom og hvorfor Isak er lei seg. Og at å finne sin plass igjen kan gjøre Isak glad og ballongen full.  Den vakre og enkle teksten er skrevet i “jeg”-form og forteller hva Isak tenker.

Boken er fargelagt for å legge trykk på historien – fra lys til mørke – og til lys igjen. Fuglene og fiskene er et gjennomgående detalj – for som fuglene og fiskene migrerer og beveger seg – gjør mennesket også det. Den har store tablåer fortalt som i en film som forteller guttens vandring gjennom et stadig mer nattsvart landskap – men alltid med et lite lys i horisonten om enn så lite.

For det siste vi mister er håpet.

Dette ble en historie om empati, om å finne plass og om å tåle denne verden. Det var aldri noen poeng for oss å politiserer dette betente temaet, og ta noen stilling i det. Vi ville nøkternt forklare hva som  skjer – og hvorfor det er relevant enten du er trygg i Norge, eller redd i et eller annet sted der ute i verden.

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”2d571b3fa0c8″]Finansiering[/ideo_wow_title]

Boken ble finansiert via folkefinansiering – en ordning vi fant ut ikke bare kunne skaffe oss penger til produksjonen, men også fungere som markedsføring.

På dette stadiet hadde vi allerde gjort mye for å samle respons over sosiale medier, og postet jevnlig oppdateringer over facebook og Instagram for å sikre en foreløpig tilhengerskare.

Vi fikk laget en profesjonell video til kampanjen og samlet inn 120 000 på litt under en måned for å realisere prosjektet.

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”0cd46fb66a3b”]Lansering[/ideo_wow_title]

Boken ble formelt lansert på “Give a job”s konferranse på Gjøvik, etter at vi fikk investor Aiman Shakura med på laget. Aiman jobber med å skaffe flyktninger i Norge jobb og arrangere jevnlig events for å initierer en kontakt mellom mennesker med flykningebakgrunn og næringslivet. Det mest givende på denne konferransen var å få tilbakemeldinger fra virkelige flyktninger  på boken vi hadde begått: jeg var spent på om vi hadde behandlet temaet på en respektfull og ærbødig måte. Uten denne bakgrunnen selv er en selvfølgelig redd for at det hele kunne ses som spekulativt og opportunistisk, her jeg sitter i min relativt trygge hverdag i Norge og forteller om en reise jeg aldri har foretatt.

Så det fineste for meg var å få takk fra disse menneskene som hadde gått alle disse milene. De takket oss for at vi hadde laget dette – for som en sa: “Det er jo aldri noen som har spurt meg om det”. Og de kjente seg igjen i historien vi ville fortelle.

Senere ble boken med rundt på turne: den var på Mini-Øya – der selveste statsministeren Erna Solberg og et lite utdrag av regjeringen fikk sitt eksemplar. Den ble også med på den store Mangfoldskonferransen på Hamar, samt på Barnehagekonferranse i forbindelse med at den ble innkjøpt til materialkjeden som leverer materiale til alle landets barnehager.

Boken er i dag å få kjøpt på Nobels Fredsprissenter, via nettbutikk og i Barnehagenes materialutsalg.

[ideo_wow_title el_tag=”h4″ el_title_align=”left” el_title_mobile_align=”left” el_font_family=”Lato|300|null” el_elemnt_style_colors=”{‘title_color’:”}” el_uid=”55ffd06d63e1″]Omtale av boken[/ideo_wow_title]

Vi lagde en bok som ble godt motatt av publikum og presse: og det var en lønn for strevet at så mange fant den både dyp, rørende og høyst aktuell. Boken fikk omtale i endel presse, så nedenfor følger noen av reaksjonen vi har fått fra kunder og anmeldere.

Artikkel fra magasinet Utrop

Utrop større artikkel