Hvordan i all verden beregner du et annonsebudsjett?

Annonsering – da har du alt klart for å kjøre din første annonsekampanje –  facebooksiden din syder med engasjerte fans, og du har fått laget noen helt vidunderlige annonser. Det eneste som står igjen nå er: hvordan i all verden setter du et annonsebudsjett?

Setter du fingeren i været og lar det stå til – eller finnes det faktisk helt konkretet beregninger du kan gjøre som er mer lønnsomme?? Vel – nå er det mye rart du kan beskylde reklamebransjen for, men mangelen på statistikk, modeller og beregninger er ikke en av dem – så selvfølgelig gjør det det. Svaret her er å

TENK BAKOVER FRA RESULTATET DU VIL HA

La meg gi deg noen helt konkrete tips på hvordan du går frem!

Vi tar et eksempel:

Her er hvordan du bør tenke på det:

Formel: Antall salg = rekkevidde x klikkrate (CTR) x konverteringsprosent

EKSEMPEL: Du vil selge 10 bukser på 30 dagers annonsering. Hvor mange potensielle kunder trenger du for at det skal være sannsynlig at du får solgt 10 bukser?

Før du nå går igang å ringer ei spådame – så kan jeg fortelle at det heldigvis finnes mer faglige metoder for dette, og her er det særlig to tall du må forholde deg til:

  • Konverteringsprosent = hvor mange som konverterer (dvs utfører kjøp/registerring etc)
  • Klikkrate (CTR) = hvor mange av de som ser annonsen som klikker på innholdet og går videre.

Her er hva dette betyr for eksempelet vårt: 

  • konverteringsprosent: dvs hvor mange som erfaringsmessig er innom nettsiden din som går fra å bare se,  til å faktisk bestille noe.

Har du ikke tall på dette fra din faktiske nettside – er dette tallet gjennomsnittlig ganske lavt fra 1-3%. Tallet her varierer med både kanal, marked, vare, sesong etc, men om vi skal ta et eksempel, så legger vi oss på et rent hypotetisk mellomting på feks 2%. Dette betyr at du må ha minst 50 mennesker innom siden din,  før du selger 1 bukse.

 For å selge 10 bukser – så må altså minst 500 unike mennesker være innom kjøpssiden din. Du vet nå at du må ha minst 500 mennesker til å faktisk klikke på annonsen og komme inn på landingsiden din, for at det skal være sannsynlig at du kan selge 10 bukser. Så nå blir det jo enklere hva?

Feil. Hvorfor?

  • Klikkrate (CTR): hvor mange av de som ser annonsen som klikker på innholdet og går videre.

500 mennesker som klikker på linken og kommer inn på siden, er kun en brøkdel av alle de du viser annonsen. Her er det igjen vanlig å bruke egen data fra feks tidligere annonser/publikum, men om dette ikke er tilgjengelig, ligger gjennomsnittlig klikkrate på mellom 5 og 10%. Typisk her er gjerne 5% og under for rene salgs-annonser – her bør man igjen sjekke benchmarks for ditt marked, vare og type kampanje, for å få noen ide om hvor du legger forventningene.

Men tilbake til eksempelet vårt: regner vi 500 mennesker som 5% av det totale antallet,  betyr dette at annonsen din må ses av minst 10 000 mennesker, for at det skal være sannsynlig at 5% av dem – 500 – skal klikke på linken og komme inn på landingsiden din.

Siden ingenting er skrevet i stein her, bør du regne dette som ennå lavere – altså flere visninger enn 10 000.

Ergo:

Om du ønsker å selge 10 bukser på 30 dager, hvor gjennomsnittlig Klikkrate er 5%, og gjennomsinnittlig Konverteringsprosent er 2% - så betyr dette at annonsen din minst må ha gjennomsnittlig 333 unike visninger om dagen.

Nå er budstrategien på facebook et helt kapittel for seg – men om vi for eksempelets skyld sier at hver visning koster 0.5 kr betyr dette at du må ha et annonsebudsjett på minst 166,- kr dagen – dette er i underkant av 5000,- i annonsebudsjett for en måneds kjøring.

Strekker du ut denne lenger blir ikke bare dagsprisen ennå lavere: du vil på denne tiden også kunne sortere ut et potensielt publikum som har det antallet som trengs for å brukes videre.

Løsninger på dette

1. PLANLEGG BEDRE.

Det finnes ingen med en butikk, som ikke vet at de skal selge ut et varelager før rundt 1 måned før fristen går ut. Å planlegg bedre før forutsette aktiviteter, gjør budsjettet mindre.

2. FORDEL RESSURRSENE.

 Jo flere kanaler dette spres ut på – jo flere EYEBALLS  for å få til målsetningen får du. En annonsestrategi er en betalt trafikk stategi – i tillegg bør du da selvfølgelig benytte alle ubetalte kanaler du kan: da dette indirekte senker annonseprisen.

3. FØLG NØYE MED PÅ HVA SOM GÅR BRA

Hold oversikt over hva som går bra og hva som kan forbedres, både i hensyn til kanal og innhold. Dette er brødet og smøret ditt: bruk ressurrsene dine klokt. Er informasjonen mangelfull eller lite responsiv går dette utover målsetningen. Bruker du mye ressurrser på kanaler med lav avkastning, går dette utover målsetningen.

Hvilke erfaringer har dere med annonsering på sosiale media og annonsebudsjetter?