"Spørsmålet "Mamma, hva er en flyktning?" fra Tina Tziplakis sønn, førte til en hel bunke tegninger og arbeidstimer for å besvare nettopp det spørsmålet til alle barn. "Jeg gikk meg over sjø og land" er en illustrert barnebok om en flyktnings reise sett med barneøyne .

En illustrert barnebok som fungerer som et verktøy mellom barn og foreldre: boeken er ment å åpne opp for en samtale som på nøytralt og engasjerende vis forklarer begrepet flyktninger til barn.

Bakgrunn

Å sette sammen et prosjekt som dette er mye jobb: kontinuitet, følelse og ikke minst utførelse skal ivaretas for et profesjonelt resultat.

Jeg har bevisst gjort de tegnede skissene mine til endel av de ferdige illustrasjonene, da jeg føler det håndlagde inntrykket står til temaet : jeg vil gjerne illustrere at livet blir til mens man går for alle, og at vi alle bærer med oss et utgangspunkt for våre neste erfaringer- eller som her – konkretisert ved hjelp av skissene.

Boken ble ikke til ved hjelp av et ferdig manus: Den bestod av 16 kulepunkter, som jeg deretter lagde et ferdig illustrert manus, som forfatter Sid Kumar utarbeidet tekst til.

Skisse prosess

Etter nesten 11 måneder er boken endelig ferdig, og resultatet er en 40 siders barnebok fortalt på en utradisjonell måte om et vanskelig tema: historien forteller om flyktningegutten Isak som blir revet ut av sin trygge tilværelse og kastes ut i europas flyktningekaos. Isak har en ballong som følgesvenn som blir stadig tommere og tommere for å illustrere at håpet begynner å gå mer og mer ut av den lille gutten. Scenene i boken er hentet fra  den virkelige flyktningreisen,  etter mange timers research og samtaler med folk på bakken. Dette er det som skjer når man må rømme fra Syria og ta seg hele veien opp til Europa, kun med to tomme hender og et håp.

Historienen er fortalt via barneøyne som med et barns undring forsøker å forstå den skremmende og uforklarlige verden rundt seg og finne en ny plass på et helt ukjent sted. Boken begynner på slutten og nøster sakte opp hvorfor ballongen til Isak er tom og hvorfor Isak er lei seg. Og at å finne sin plass igjen kan gjøre Isak glad og ballongen full.  Den vakre og enkle teksten er skrevet i “jeg”-form og forteller hva Isak tenker.

Boken er fargelagt for å legge trykk på historien – fra lys til mørke – og til lys igjen. Fuglene og fiskene er et gjennomgående detalj – for som fuglene og fiskene migrerer og beveger seg – gjør mennesket også det. Den har store tablåer fortalt som i en film som forteller guttens vandring gjennom et stadig mer nattsvart landskap – men alltid med et lite lys i horisonten om enn så lite.

For det siste vi mister er håpet.

Dette ble en historie om empati, om å finne plass –  og om å tåle denne verden. Det var aldri noen poeng for oss å politiserer dette betente temaet, eller ta noen stilling i det. Vi ville nøkternt forklare hva som  skjer – og hvorfor det er relevant enten du er trygg i Norge, eller redd i et eller annet sted der ute i verden.

Crowdfunding Kampanje

Lønnsom merkevarebygging

Boken ble finansiert via folkefinansiering – en ordning vi fant ut ikke bare kunne skaffe oss penger til produksjonen, men også fungere som markedsføring.

På dette stadiet hadde vi allerde gjort mye for å samle respons over sosiale medier, og postet jevnlig oppdateringer over facebook og Instagram for å sikre en foreløpig tilhengerskare.

Vi fikk laget en profesjonell video til kampanjen og samlet inn 120 000 på litt under en måned for å realisere prosjektet.

Lansering

Boken ble formelt lansert på “Give a job”s konferranse på Gjøvik, etter at vi fikk investor Aiman Shakura med på laget. Aiman jobber med å skaffe flyktninger i Norge jobb og arrangere jevnlig events for å initierer en kontakt mellom mennesker med flykningebakgrunn og næringslivet. Det mest givende på denne konferransen var å få tilbakemeldinger fra virkelige flyktninger  på boken vi hadde begått: jeg var spent på om vi hadde behandlet temaet på en respektfull og ærbødig måte. Uten denne bakgrunnen selv er en selvfølgelig redd for at det hele kunne ses som spekulativt og opportunistisk, her jeg sitter i min relativt trygge hverdag i Norge og forteller om en reise jeg aldri har foretatt.

Så det fineste for meg var å få takk fra disse menneskene som hadde gått alle disse milene. De takket oss for at vi hadde laget dette – for som en sa: “Det er jo aldri noen som har spurt meg om det”. Og de kjente seg igjen i historien vi ville fortelle.

Senere ble boken med rundt på turne: den var på Mini-Øya – der selveste statsministeren Erna Solberg og et lite utdrag av regjeringen fikk sitt eksemplar. Den ble også med på den store Mangfoldskonferransen på Hamar, samt på Barnehagekonferranse i forbindelse med at den ble innkjøpt til materialkjeden som leverer materiale til alle landets barnehager.

Boken er i dag å få kjøpt på Nobels Fredsprissenter, via nettbutikk og i Barnehagenes materialutsalg.

Vi lagde en bok som ble godt motatt av publikum og presse: og det var en lønn for strevet at så mange fant den både dyp, rørende og høyst aktuell. Boken fikk omtale i endel presse, så nedenfor følger noen av reaksjonen vi har fått fra kunder og anmeldere.

Artikkel fra magasinet Utrop

Utrop større artikkel